Ocrelizumab behaalt bij behandeling ernstige MS zowel intraveneus als subcutaan goede resultaten

juli 2023 Farmanieuws Willem van Altena
MS multiple sclerosis

Een Fase III studie voor de enige therapie die is goedgekeurd voor zowel relapsing als primaire progressieve multiple sclerose (MS) heeft de klinische eindpunten gehaald, zo heeft Genentech bekendgemaakt. In de Fase III OCARINA II-studie heeft het middel ocrelizumab laten zien dat subcutane toediening niet inferieur is aan toediening via intraveneuze infusie (IV) bij relapsing MS (RMS) of primaire progressieve MS (PPMS). Ocrelizumab wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Ocrevus®.

Ocrelizumab is de eerste en enige therapie die is goedgekeurd voor zowel RMS als PPMS. In principe is de injectie ontworpen om te worden toegediend zonder IV-infrastructuur, dus het heeft de potentie om het gebruik ervan uit te breiden in MS-centra zonder IV-infrastructuur of centra met een beperkte IV-capaciteit. Tweemaal jaarlijks een onderhuidse injectie van 10 minuten blijkt even effectief te zijn als een IV-toediening.

De OCARINA II-studie voldeed ook aan de secundaire eindpunten, waaronder de maximale serumconcentratie (Cmax) van ocrelizumab, het totale aantal actieve, gadoliniumverhogende T1-laesies na 8 en 12 weken, en nieuwe of vergrote T2-laesies na 12 en 24 weken. Zo werd ook aangetoond dat subcutaan ocelizumab vergelijkbaar was met intraveneuze toediening in het controleren van MRI-laesieactiviteit in de hersenen gedurende 12 weken. Het veiligheidsprofiel van ocrelizumab subcutane injectie was consistent met wat al bekend was van de intraveneuze toediening.

Ocrelizumab is ontworpen om CD20-positieve B-cellen aan te pakken, een specifiek type immuuncel waarvan gedacht wordt dat het een belangrijke bijdrage levert aan voorkomen van demyelinisatie en axonale zenuwcelschade. Deze zenuwcelbeschadiging kan leiden tot invaliditeit bij MS-patiënten.

Grote moleculen

De subcutane formulering combineert ocrelizumab met de medicijnafgiftetechnologie van Halozyme Therapeutics. Het maakt gebruik van recombinant humaan hyaluronidase PH20 (rHuPH20), een enzym dat lokaal en tijdelijk hyaluronzuur afbreekt in de subcutane ruimte. Dit verhoogt de doorlaatbaarheid van het weefsel onder de huid, waardoor er ruimte ontstaat voor grote moleculen zoals ocrelizumab om binnen te dringen. Op deze manier kan de subcutane formulering snel worden verspreid en geabsorbeerd in de bloedbaan.

Ocrelizumab was in 2017 door de FDA goedgekeurd voor de Amerikaanse markt als intraveneuze behandeling voor patiënten met ernstige MS. Het middel wordt toegediend als twee infusies van 300 mg met een tussenpoos van twee weken, gevolgd door infusies van 600 mg eenmaal per 6 maanden.

Gedetailleerde resultaten van de Fase III OCARINA II studie voor de subcutane injectie zullen binnenkort worden gepresenteerd op een medische bijeenkomst.

Referenties

Persbericht Roche

Lees meer over de OCARINA-II studie op ClinicalTrials.gov