Zwaartekrachtprogramma van ministerie van OCW honoreert onderzoek naar herseninteracties

mei 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen start binnenkort een groot onderzoek naar de hersenwerking, in het kader van het zogeheten Zwaartekrachtprogramma van het ministerie van OCW. Hoogleraar Neuronal networks of Memory prof. Francesco Battaglia gaat onderzoeken hoe elk onderdeel van de hersenen zich verhoudt tot de rest van het brein en de wereld daarbuiten. Met het onderzoek is een subsidie van bijna 22 miljoen euro gemoeid.

Dutch Brain Interfaces Initiative

Het onderzoek van Battaglia heet The Dutch Brain Interfaces Initiative (DBI2). Hij legt uit: “Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel – van neuron tot hersengebied – zich verhoudt tot de rest van de hersenen en de buitenwereld. Het begrijpen van deze interacties is ook essentieel voor de ontwikkeling van herseninterfaces en nieuwe protheses en therapieën voor aandoeningen van het zenuwstelsel. DBI2 ontwikkelt principes, apparaten en methodes om met deze interacties rekening te houden en zo meer te begrijpen over hersenaandoeningen, maar ook over stemmingen, emoties en dwangneigingen.”

IMAGINE!

In totaal worden er 7 onderzoeken ondersteund in het Zwaartekrachtprogramma, met een totale subsidie van 142 miljoen. Een van de projecten met een medisch interessante insteek heet IMAGINE!, en gaat over het bekijken en besturen van cellen in onze weefsels. Hoewel cellen al uitgebreid zijn bestudeerd, weten we maar weinig over hoe ze zichzelf organiseren tot weefsels en hoe moleculaire processen binnen de cellen weefselorganisatie mogelijk maken. Het programma IMAGINE! brengt biologen en technologieontwikkelaars samen om cellen te bestuderen en te manipuleren in zowel gezond als ziek weefsel. Het programma zal belangrijke kennis en gereedschappen opleveren voor regeneratieve geneeskunde, de behandeling van ziekten en het herbestemmen van bestaande geneesmiddelen.

Rust en ruimte

Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) zegt over het Zwaartekrachtprogramma: “Voor het doen van onderzoek van internationaal topniveau zijn rust en ruimte essentieel. Met deze forse impuls bieden we langetermijnperspectief en adequate financiering aan samenwerkende excellente onderzoeksgroepen. Onderzoekers van deze wetenschappelijke consortia, die op hun gebied tot de wereldtop behoren, kunnen met Zwaartekracht werken aan baanbrekend onderzoek.”

Meer informatie

Lees meer over het Zwaartekrachtprogramma op de website van NWO