Elon Musk’s Neuralink werft vrijwilligers voor klinische studie met hersenchip ‘Telepathy’

januari 2024 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Elon Musk, de ondernemer achter bedrijven zoals Tesla en SpaceX, onthulde afgelopen weekend dat zijn baanbrekende startup Neuralink met succes de eerste mens heeft voorzien van een baanbrekende hersenchip. De aankondiging werd gedaan via het social media netwerk X (voorheen Twitter), waar Musk de veelbelovende resultaten deelde, met name de detectie van neuronenspikes.

De experimenten met het innovatieve hersenimplantaat kregen vorig jaar goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. De Prime klinische studie, gericht op de veiligheid van zowel het draadloze hersenimplantaat als de chirurgische robot die tijdens de procedure wordt gebruikt, is momenteel in volle gang.

Typen met je gedachten

Neuralink benadrukt op haar website dat de Prime studie zich richt op het beoordelen van de functionaliteit van de interface. Deze interface stelt mensen met quadriplegie -verlamming van alle ledematen- in staat om apparaten te besturen met hun gedachten. Het uiteindelijke doel is om patiënten met ernstige aandoeningen, zoals ALS, in staat te stellen te communiceren door middel van de ‘brain-chip interface’, waarmee ze met hun gedachten kunnen typen.

De term ‘Telepathy’ is gekozen als de naam voor de hersenchip, volgens Musk. De neuronenspikes die hij benoemt, vertegenwoordigen meetbare elektrische en chemische signalen die door zenuwcellen worden gebruikt om informatie tussen de hersenen te communiceren. Neuralink legt uit dat speciaal ontworpen ultrafijne draden chirurgisch worden geplaatst door een door het bedrijf ontwikkelde robot, om signalen in de hersenen van deelnemers over te brengen.

Vrijwilligers gezocht

Op de officiële Neuralink-website worden momenteel vrijwilligers geworven voor de eerste trial. Hoewel het exacte aantal benodigde vrijwilligers niet bekend is, hebben zich al duizenden mensen aangemeld om deel te nemen aan dit innovatieve project.

Afbeelding: Neuralink©

Bron

Website van Neuralink