Injectiepen maakt zelfmedicatie voor mensen met chronische migraine gemakkelijker

augustus 2020 Geneesmiddelen Willem van Altena
Painful Headache pain and pounding migraine concept as a human head made of cement being destroyed or renovated by a group of wrecking ball objects as a symbol for personal change as a 3D illustration.

Het middel fremanezumab, in Europa op de markt gebracht door Teva onder de merknaam Ajovy® wordt ingezet bij mensen die lijden aan chronische en episodische migraine. Het middel wordt normaliter via een subcutane injectie toegediend, maar Teva heeft nu een variant ontwikkeld in de vorm van een injectie-pen. Daarmee kunnen patiënten zichzelf gemakkelijker injecteren.

Fremanezumab wordt ingezet als preventiemiddel tegen migraine in volwassenen die minstens vier dagen per maand lijden aan migraine-aanvallen. Het middel kan maandelijks of driemaandelijks toegediend worden.

Beeldschermpje

De Ajovy-injectiepen, die is ontwikkeld door Teva in het Verenigd Koninkrijk, bestaat uit een mechanisme dat op de buik, dij of bovenarm geduwd kan worden en dat vervolgens de werkzame stof afgeeft. Geluidssignalen geven aan dat het middel wordt toegediend en op een beeldschermpje kan de gebruiker zien of de dosis is afgeleverd. Reden voor de ontwikkeling van de injectiepen is dat veel patiënten aangaven het onprettig te vinden zichzelf te injecteren met behulp van een injectienaald. De injectiepen wordt al ingezet in de Verenigde Staten en Duitsland, en Teva heeft aangekondigd het apparaat ook in andere Europese landen te introduceren.

Nederlandse markt

Fremanezumab is in 2018 goedgekeurd door de EMA en sinds maart 2019 toegelaten op de Nederlandse markt, en is een zogeheten CGRP-remmer. CGRP (alcitonin-gene related peptide) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van hoofdpijn bij een aanval van migraine.

Bronnen

Informatiepagina over fremanezumab op de website van Pharmaselecta.

Persbericht van Teva over de injectiepen

Productinformatie over Ajovy® op de website van de EMA