Meditatie en yoga kunnen helpen migraine te verlichten

januari 2021 Beter Leven Willem van Altena

Voor veel mensen die aan migraine lijden is het innemen van pijnstillers waaronder opiaten de enige remedie tegen hun hoofdpijnaanvallen. Maar een recente klinische studie uit de Verenigde Staten laat zien dat er ook zonder medicatie successen geboekt kunnen worden. Een aanpak genaamd ‘mindfulness-based stress reduction’ (MBSR) kan uitkomst bieden. Medisch vaktijdschrift JAMA Internal Medicine wijdde een artikel aan deze studie.

Volgens mede-onderzoeker Rebecca Erwin Wells, professor in de neurologie aan de Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem in North Carolina, is MBSR een behandeling voor lichaam en geest die gebruik maakt van meditatie en yoga. “Door het toepassen van mindfulness kunnen mensen nieuwe manieren vinden om met stress om te gaan, en dat is een bekende veroorzaker van migraine-aanvallen.”

Speciale training

De onderzoekers wilden aan de weet komen of MBSR zinvol kan zijn bij de aanpak van migraine, pijnperceptie en emotioneel welbevinden. Hiertoe werden 89 volwassen migrainepatienten in twee groepen verdeeld. Gedurende acht weken kregen de patienten elke week een 2 uur durend lesprogramma aangeboden. De ene groep kreeg een speciale mindfulness training met meditatie- en yogaoefeningen, en ook audiobestanden om thuis af te luisteren. Ze werden ook aangemoedigd om elke dag een half uur te mediteren of aan yoga te doen. De andere groep kreeg alleen informatie over hoofdpijn, stress en mogelijke behandelingen.

In beide groepen werden minder hoofdpijndagen gemeld. Maar de mensen in de MBSR-groep gaven daarnaast aan dat ze zich minder depressief voelden en een algehele betere kwaliteit van leven ondervonden.   

Volgens professor Wells kan de ontdekking veel betekenen voor de aanpak van migraine. “In een tijd waarin opiaten veelvuldig worden ingezet bij migraine kan het inzetten van veilige, niet-medicinale behandelingen significante implicaties hebben. Mindfulness kan in potentie de impact van deze aandoening doen verminderen, maar er is wel meer onderzoek nodig om de studieresultaten te bevestigen.

Referentie

Wells RE, O’Connell N, Pierce CR, et al. Effectiveness of Mindfulness Meditation vs Headache Education for Adults With Migraine: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. Published online December 14, 2020. doi:10.1001/jamainternmed.2020.7090