LUMC zoekt deelnemers voor studie naar migraine rondom menstruatie

maart 2022 Medisch onderzoek Dominique Vrouwenvelder
Sick young woman in bed. Woman have menstrual pain.

Onderzoekers van het LUMC en ErasmusMC proberen een antwoord te vinden op de vraag wat het dagelijks slikken van de anticonceptiepil of vitamine E doet met het aantal maandelijkse migrainedagen van vrouwen. Ze zijn nog op zoek naar vrouwen met migraine om deel te nemen aan hun studie.

Vrouwen hebben drie keer vaker last van migraine dan mannen. Om deze migraine te behandelen gebruiken veel vrouwen dagelijks de anticonceptiepil, zonder dat hier duidelijk bewijs voor is.

Eerder ontdekten de onderzoekers van het WHAT!-team (Women, Hormones, Attacks and Treatments) al dat vrouwen met menstruatie-gerelateerde migraine gemiddeld langer en vaker migraine hadden. Daarnaast bleek dat vrouwen rondom de overgang meer last hebben van migraine. Dit impliceert dat migraine gerelateerd is aan hormoonbalans en vrouwelijke geslachtshormonen.

Uit kleinschalig onderzoek bleek dat het dagelijks slikken van vitamine E mogelijk effectief is ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Het WHAT!-team wil daarom nu ontdekken wat dagelijks slikken van anticonceptiepil zonder een stopweek of vitamine E doet met het aantal maandelijkse migrainedagen. Net als in eerdere studies van het WHAT!-team wordt in deze trial een digitaal hoofdpijndagboek bijgehouden. In de studie is plek voor 360 vrouwen.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de WHAT!-trial