Medicinale cannabis: Lareb en BMC stellen vooral positieve ervaringen met langdurig gebruik vast

december 2023 Beter Leven Willem van Altena

Volgens een onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb en Bureau Medicinale Cannabis omtrent het gebruik van medicinale cannabis zijn de meeste patiënten er erg tevreden over. Een op de vijf gebruikers ervaart een of meerdere bijwerkingen, maar die worden vrijwel altijd als mild geclassificeerd en veroorzaken weinig hinder. Dat zijn enkele conclusies uit het rapport dat eind oktober verscheen.

Bijwerkingencentrum Lareb onderzocht met online vragenlijsten waarvoor patiënten langdurig medicinale cannabis gebruiken en welke bijwerkingen zij ondervonden. Dit deed Lareb samen met het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van maart 2021 tot maart 2023.

Medicinale cannabis is nog geen geregistreerd geneesmiddel, omdat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over het gebruik ervan. Er is behoefte aan meer onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis bij verschillende groepen patiënten en de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Milde bijwerkingen

Tijdens een periode van 12 maanden ontvingen 251 patiënten vier online vragenlijsten. Zowel mensen die al medicinale cannabis gebruikten als mensen die ermee wilden beginnen, deden mee aan het onderzoek. De mensen ervaarden milde bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid, droge mond, hoofdpijn en toegenomen eetlust. De meest voorkomende redenen om medicinale cannabis te gebruiken waren chronische pijn, zenuwpijn, slaapproblemen, spierpijn en krampen. De meeste mensen zijn erg tevreden over het medicinale cannabis product dat ze gebruiken.

Omdat veel deelnemers medicinale cannabis al langere tijd gebruikten, kan dit onderzoek mogelijk een relatief grote groep mensen vertegenwoordigen die positieve ervaringen hebben met medicinale cannabis en weinig last hebben van bijwerkingen. De resultaten van dit onderzoek kunnen artsen helpen om patiënten beter te informeren.

Indicaties

Als we kijken naar de indicaties waarvoor medicinale cannabis wordt gebruikt, dan gaat het verreweg in de meeste gevallen om chronische pijn: 151 van de 251 deelnemers aan de studie gaven dit als indicatie op. De top 10 ziet er als volgt uit:

 1. Chronische pijn (151)
 2. ADHD (18)
 3. Kanker (18)
 4. Multiple sclerose (17)
 5. Fibromyalgie (14)
 6. Osteoartritis (12)
 7. Slaapproblemen (12)
 8. Migraine (10)
 9. Zenuwpijn (9)
 10. Posttraumatisch stress syndroom (9)

De top 10 van ziekten waarvoor medicinale cannabis wordt gebruikt:

 1. Chronische pijn (169)
 2. Zenuwpijn (119)
 3. Slaapproblemen (103)
 4.  Spierpijn en krampen (88)
 5. Angsten (30)
 6. Spasticiteit (28)
 7. Stemmingsstoornissen (22)
 8. Verminderde eetlust (20)
 9. Bijwerkingen door andere medicijnen (12)
 10. Misselijkheid en/of braken (12).

Referentie

Lees hier het gehele rapport van Laren en BMC